Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Een AD-team van tien bouwvakkers helpt twee weken mee aan de wederopbouw van Unawatuna (Sri Lanka), dat zwaar werd getroffen door de tsunami. Ze beleven een slechte start......

Een AD-team van tien bouwvakkers helpt twee weken mee aan de wederopbouw van Unawatuna (Sri Lanka), dat zwaar werd getroffen door de tsunami. Ze beleven een slechte start.

Bij de tien AD-lezers die gisteren na een barre reis in Unawatuna aankwamen, is de spirit gelukkig ongebroken - en dat is natuurlijk het belangrijkst. De meereizende organisatoren van de wederopbouwactie, de Barendrechter Geert Wijn en ik, zitten er echter even helemaal doorheen.
 
Nee, het is niet eens die vreselijke reis die ons opbrak, maar het feit dat het gereedschap, de schoolspullen en de computers voor een computerklasje en het internetcafé van het Surfcity Hotel niet door de douane komen.

Onze vlucht is vrijdag-morgen eerst geannuleerd. Niet vanwege de winter-chaos, maar vanwege een technisch probleem. Wat later komt het bericht
dat we toch gewoon om 23.50 uur zullen vertrekken, en vervolgens wordt de vlucht uitgesteld tot zaterdagochtend 9 uur.

We spreken af dat iedereen uiterlijk om 6 uur op Schiphol moet zijn. Slechte timing, want het begint weer te sneeuwen en vreselijk te misten. Geert Wijn komt met zijn auto vast te zitten op een ijsrichel op het parkeerterrein en moet worden losgetrokken door een takelwagen.

Dat is nog maar het begin. Amper met het vliegtuig van de gate vertrokken, moeten we weer terug: storing aan een boordcomputer. Uiteindelijk kunnen we pas om 12.42 uur weg en daardoor arriveren we pas zondagmorgen om een uur of 5 in Colombo. Een tweede nacht slaap schiet erbij in.

Als ik met een bus met de ploeg naar Unawatuna vertrek, komt de onthutsende mededeling van Geert Wijn dat de douane hem de meegevlogen goederen niet wil meegeven. Ondanks een uitdrukkelijke toezegging van gouverneur Kingsley Mickramaratne van de Zuidelijke Provincie.

Omdat er onder het mom van hulpacties allerlei pogingen worden gedaan goederen zonder invoerrechten en btw Sri Lanka binnen te krijgen, heeft de regering vorige week een veel strengere wet ingevoerd.

De druppel was een helikopter die door Tamils was besteld als 'transportmiddel voor hulpgoederen', maar die in werkelijkheid bedoeld zou zijn als toestel voor de rebellen van de Tamil Tijgers.

Vooralsnog weigert de woedende en teleurgestelde Geert zo'n 1000 euro aan lezersbijdragen voor de inklaring te betalen. Ook is hij niet bereid 'geaccepteerde' hulpgoederen naar een overheidsinstelling in Galle te laten transporteren, waarna die organisatie zelf zou bepalen waar de spullen naar toe gaan.

De grote vraag voor vandaag wordt of de ploeg fatsoenlijk aan het werk kan op het bouwkavel voor het nieuwe guesthouse. De lokale aannemer heeft in elk geval al letterlijk bergen werk verzet, maar een fundering ligt er nog steeds niet