Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Vandaag hebben we een rustige morgen gehad en vanmiddag zijn we naar alle drie huizen geweest want ze werden allemaal vanmiddag opgeleverd. En dat was een feest, het eerste complete huis van de Dayanande familie werd het eerst opgeleverd.

De voordeur had een feestelijk rood breed lint met een strik en wij kregen allebei een ketting van witte bloemen omgehangen door de beide dochters van de familie en daarna kreeg ik op een dienblad een schaar aangereikt om daar het lint mee door te knippen en daarna met de sleutel de deur te openen er stonden nieuwe stoelen in het huis en wat oudere stoelen en een prima tafel. Het was gewoon een verrassing voor ons want toen ze in het oude hutje woonden hadden ze eigenlijk niets en toen we het eerste stuk 2 jaar geleden bouwden stond er alleen een oud bed in en nu we kwamen om het huis compleet te maken waren er 4 redelijk mooie stoelen en in de ene slaapkamer een werktafel met een neonlicht erboven, daar maken vader en de oudste zoon sieraden, zo nu en dan stuurden wij van onze actie 10 euro in een brief en dan kochten ze daar weer een stuk gereedschap voor en zo kunnen ze de kost zelf verdienen en vanmiddag met de opening van het huis stonden er nog 4 nieuwe stoelen en er waren gordijnen voor de ramen en deuren en dat maakt het direct een stuk gezelliger en we praten er met elkaar over dat het een groot verschil was 2 jaar geleden en nu. De familie is er over gelukkig mee.

En natuurlijk moesten we er thee drinken en allerlei lekkere dingen en dan naar het 2e huis dat ligt op een steenworp afstand. Ook daar kregen we een bloemenketting omgehangen door moeder en grootmoeder en ook kreeg ik nog een tuiltje met prachtige bloemen. Ook daar hing aan de beide voordeuren een brede gele lint met strikken. Marten knipte de eerste lint door en opende de deur met de aangereikte sleutel, een keurig verzorgde slaapkamer ook met gordijnen voor de ramen en daarna was het mijn beurt om de 2e lint door te knippen en ook daar stond een keurig verzorgd bed een kledingkast en een tafel en de oude hut wilden ze als keuken gebruiken. Er  waren maar een paar gezinsleden aanwezig dus morgen even weer terug zodat ze allemaal even op de foto en film komen. Ook daar weer thee en lekkere dingen. En ook dat gezin ( 4 volwassenen en een zoon van 17)zijn overgelukkig.

Toen naar het derde huis en ook daar kregen we een bloemenkrans om gehangen door de beide dochters 10 en 14 en ook daar werd een lint doorgeknipt door mijzelf en opende de deur, maar dat huis was leeg want ze hebben niets een hele oude tafel die nog buiten stond en verder een paar stoelen die nog buiten stonden en stoelen van de buren erbij gehaald er werd een stuk blik naar binnen gebracht en een paar stenen en wat brandhout, dat werd aangestoken en er kwam een aarden potje gevuld met kokosnootmelk op het vuur gezet en toen maar wachten tot het kookte en terwijl we wachten tot het potje zou overkoken zag ik tranen bij de moeder van geluk en ook ik stond met tranen in mijn ogen en ik liep naar haar toe en sloeg de armen om haar heen en we voelden ons beiden gelukkig en ook de kinderen waren erg blij.

Ze had in die tijd toen haar man ziek was altijd moeten bedelen van deur naar deur alstublieft geeft U mij een stuk brood, rijst of groente of fruit wat U maar kan missen want mijn man is ziek en mijn kinderen moeten eten en ik moet thuis mijn man verzorgen en nadat hij vorig jaar overleden was kon ze gaan werken,maar dat is ook geen vetpot maar bedelen hoeft niet meer maar al eerder heb ik geschreven dat ze na werktijd naar de markt gaat om spullen die weggegooid worden nog wat goeds uit te zoeken en wij kunnen verder ook niets voor haar doen maar ze zal het we redden en Mr Lahl is van plan om haar een goede 2e hands tafel en bed te brengen want ze slapen alle 4 op een matje op de grond. En ook daar moesten we een banaan eten en wat eigen gemaakte koekjes en de buurvrouw bracht frisdrank. We hebben er echt geen spijt van dat we het huis hebben laten bouwen terwijl wij nog niet eens de helft aan geld hadden, die 1700 euro zal er ook wel weer komen. Als je iemand een goed huis gunt is het deze familie wel want moeder 42 heeft een hard leven achter de rug met veel zorgen en moeite.

Om 5 uur zijn we naar onze vriendin in Turkeyvillage gegaan. Ze had veel cadeautjes voor ons en voor hun sponsor familie in Holland gemaakt, dus gaan we niet met lege handen terug. Nadat de huizen opgeleverd waren gingen de werknemers naar het bejaardenhuis Aryadasa om daar de keuken verder te maken want het werk heeft daar bijna 2 stil gelegen en er moet nog heelwat gebeuren voordat dat morgen af is en de waterput zijn we van daag niet geweest maar die komt morgen wel klaar maar de keuken?

We zullen zien, morgen is de laatste dag dat we mailen,

suberatie.