Actie Sri Lanka

Slideshow Image
Vrijdagmorgen 19 maart was de opening van de nieuwe ziekenboeg. In het gebouw waren 2 kamers incl. badkamers klaar en buiten moet ook nog wat geverfd worden en dakgoten geplaatst en de grote septictank moet nog gesloten worden. Dat wordt allemaal de volgende week afgemaakt. We werden opgewacht door een heel comité, ook waren er mensen van de srilankeese krant en Engelse krant, de Daily mirror. Er was een dansgroep van schoolkinderen uit de plaats Welligama. 2 kinderen sloegen op trommels en de rest danste.

Ze waren in prachtige kleding en ze hadden speciaal vrij genomen voor deze dag en ook de hoofdmeester was met de klas mee. Wij moesten hen al wandelend volgen langs het pad waaraan Ariyadasa ligt. Bij de ingang van het hek stonden 2 oudjes ons op te wachten met bloemen kettingen die om onze hals werden gehangen. En al wandelend kwamen we het terrein op waar een versierde overkapping stond met veel genodigden. We waren er eigenlijk stil van, hier hadden we niet op gerekend. We moesten gaan zitten op een paar ere stoelen en daarna werden er diverse toespraken gehouden,meest in het singalees. De aannemer"mr Lahl" ging naast ons zitten en vertaalde wat er in grote lijnen gezegd werd. De hoofdmonnik vertelde dat wij in God geloven en dat wij altijd tegen hen zeggen "bedank niet ons"maar bedank God want hij heeft ons gezonden en inderdaad wij denken dat zo"n gebouw is geschonken ook door tussenkomst van God. Maar hun dank was naar ons toe ook zeer groot. En dat wij Ariyadsa al zo vaak gesteund hadden en dat wij ook na de tzunami daar waren voor Ariyadsa en de voor de bewoners van omliggende dorpen. Zelf ben ik ook nog aan het woord geweest om iets over onze stichting te vertellen, hoe we geld inzamelen en dat wijzelf met 2de hands goederen inzamelen en daarmee naar verschillende markten gaan. Ook heb ik mr. Lahl en zijn werkers bedankt voor hun inzet en niet te vergeten onze familie Chandrasoma. En dat ook onze dank uitging naar God en zijn zoon Jezus Christus want door hen worden wij geïnspireerd. Daarna kregen we thee en een bordje met allerlei lekkere dingen. Daarna hebben de oudjes de spandoeken opgehouden die we afgelopen tijd hadden gemaakt en zo voor de nieuwe ziekenboeg werden daar foto's van gemaakt.

Dank aan de grote sponsors RABOBANK (Share 4 More)  en de Protestantse Kerk Haulerwijk/Waskemeer. We moesten ook nog een gevelbord onthullen door een gordijntje opzij te schuiven en op dat bord stond"Dit gebouw is gedoneerd door Actie Sri Lanka vanuit Nederland" gecoördineerd door Marten en Anna Cruiming. Daarna was het tijd om de 2 verlamde vrouwen per rolstoel op te halen en op hun nieuwe matras te leggen in hun nieuwe kamer. Ze wisten niet wat hun overkwam want ze komen nooit uit hun donker hok en nu zomaar in een rolstoel en naar een compleet andere kamer met een tegelvloer en veel licht. Het ene oudje heb ik nog nooit zien lachen, altijd maar roepen en schreeuwen, wat wil je ook als je in een donkere ruimte moet doorbrengen? Maar nu lachte ze en niet even,nee, haar gezicht was één al glimlach en ze gaf aan dat ze dit geweldig vond. Het andere oudje kan niet praten maar aan de geluiden die ze maakt kon je merken dat ook zij het fijn vond. De andere kamer wordt later betrokken ook door gehandicapte mensen en de derde is voor mannen waarvan hun gezondheid ook niet meer zo goed is.

Daarna hebben we afscheid van alle oudjes genomen en dat valt altijd zwaar. Toen zijn we nog verschillende families langs geweest waar we in het verleden huizen voor gebouwd hebben, met velen hebben we een fijne band. Daarna hebben we brood gegeten bij Chandrasoma en toe heeft hij ons naar het hotel gebracht waar we nog even konden douchen en daarna de koffer inpakken. We waren met 3 gekomen en gingen met 1 weer naar huis.

Om 3 uur werden we opgehaald door dezelfde chauffeur die ons ook had gebracht en natuurlijk gingen Chandrasoma,Pryanka en Sandika ook mee. Om kwart voor 4 waren we bij Bounavista bejaardenhuis om daar afscheid te nemen en nog wat dingen met de directeur door te spreken vanwege de grote badkamer die nog gerenoveerd moet worden bij 1 van de gebouwen. en daarna richting het vliegveld. Om half 5 waren we bij Mr. Lahl thuis die een warme maaltijd voor ons klaar had staan. Om kwart over 5 vertrokken we weer om onze weg te vervolgen en ‘s avonds 10 uur waren we op de luchthaven, waar je dan papieren moet invullen, dat doe je bij aankomst en ook weer bij vertrek.

Dan door de douane, waar we onze koffer even moesten open maken en dan zonder problemen naar de vertrekhal. om 1 uur werd begonnen met boarding en om kwart over 2 in de nacht van 19 op 20 maart vertrokken we vanaf Sri Lanka. En om 8 uur in de morgen landen we in Londen. We hadden toen 11 uur en een kwartier vliegen er op zitten. Van Sri Lanka naar Londen is 5 en een half uur terug in tijd. Sri Lanka / Nederland is 4 en een half uur. Om 2 uur landen we in Schiphol en om half 6 waren we weer in ons eigen huis. We waren totaal 31 uren onderweg geweest. We kunnen dat altijd goed nagaan omdat ikzelf Sri Lankese tijd heb en Marten heeft altijd Hollandse tijd.

En nu is het weer wennen om thuis te zijn want je komt uit een totaal andere wereld. Sinds we thuis zijn is het echt lente en dat is weer een teken dat de rommelmarkten weer gaan beginnen binnenkort. En daar gaan we weer voor. Ook hebben we ons weer opgegeven voor de rommelmarkt in de sporthal in Leek de 2e paasdag. We hebben veel goederen en hopen dat dit een goed jaar mag  worden.

We houden U op de hoogte en hartelijke groeten voor alle lezers,
Marten en Fokje Cruiming