Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Om 9 uur met Pryianka naar de groentemarkt, een tas vol verschillende groentes voor € 2.- Vervolgens de projecten langs er wordt gewoon gewerkt, je merkt er hier niets van dat het zondag is, de winkels zijn gewoon open en veel mensen moeten op zondag werken.

Vanmiddag zijn we weer bij de familie geweest met de zwaar gehandicapte jongen, Lahiru is zijn naam. We hebben Pampers en melkpoeder gebracht. We zijn even wezen kijken hoe hij gevoed werd met een fles waaraan een plastic lepel zit. Hapje voor hapje krijgt hij de melk binnen en daar zijn ze dan een uur mee bezig. Ook hebben ze een dochter van 5 maanden, die is gezond. Het is een fout van de dokters dat Lahiru  gehandicapt is geboren. Ze hebben te laat ingegrepen om haar met de keizersnee te verlossen en is er van alles fout gegaan helaas. We proberen voor Lahiru een rolstoel te kopen en die eventueel aan te passen. Omdat hij altijd op zijn rug ligt in bed heeft hij soms een wond en als hij van tijd tot tijd in een rolstoel zou zitten wordt die rug niet belast. De ouders hebben hun handen vol aan Lahiru en de baby, maar we hebben ze geprezen dat de kinderen echt schoon zijn en we kwamen toch steeds onverwacht. De vader heeft een bakkerij, niet te vergelijken met onze bakkerijen. Een hout oven onder een oud afdak. Hij had net 2 grote blikken met een soort koek gebakken en kregen een stuk aangeboden met thee, de koek was erg lekker. Het gezin woont met haar moeder, dus met 5 mensen in een veel te klein oud huis.

Ook zijn we bij een gezin geweest die ook in een oud lemen hutje wonen en als je binnen komt zie je pas hoe erg de situatie is, het is soms ten hemel schreiend. We hopen dat de hut het nog 2 jaar zal volhouden en dat we dan wat voor hen kunnen doen. De kinderen zijn 17 en 12 en de ouders proberen hen door te laten leren want dat is toch erg belangrijk. Als kinderen niet verder leren zijn ze genoodzaakt om te gaan werken en dan is er alleen maar werk wat slecht betaald wordt. Moeder werkt als schoonmaakster en vader probeert wat te verdienen met uitdeuken en spuiten maar ook daarin is niet altijd werk.

Laat in de middag even naar school. De put is bijna klaar en de betonnen pilaren voor de watertank ook bijna. Vandaag is het hoogste punt daarvoor bereikt en is het plateau, waar de tank bovenop komt, gestort.