Actie Sri Lanka

Slideshow Image
Het is alweer maandag, de tijd vliegt. Vanmorgen 9 uur op stap naar Akkeressa. Dat is toevallig de plaats waar we gisteren met de tuk tuk waren. Met Mr. Lal in de 4 wiel aangedreven grote auto. Naar 4 scholen die grote problemen hebben met de watervoorziening. Er was 1 school die helemaal geen water had en het met 5 liter plastic flessen van een waterput bij mensen thuis moeten ophalen. 

Al de 4 scholen liggen op een berg  in 4 verschillende dorpen. En wat we zo treffend vonden dat de school die geen water had de schoonste toiletten had. En die school zouden we ook het liefste helpen, maar dat kan wel eens een groot probleem worden. Er is een waterput maar die heeft geen goed water en er staat alleen water in tijdens de regentijd en de rest van het jaar is hij droog. Er gaan 140 kinderen naar die school. We zijn aan de andere kant van de school lager op de berg wezen kijken naar de waterputten bij de huizen daar en daar was heerlijk koel drinkwater. Maar dat is dan verder weg van de school en dan zijn de kosten ook weer hoger om dat water naar school te transporten met een pomphuis en een grote of dubbele betonnen watertank en daarvoor heb je ook een sterke motor nodig. Ook is in dat hele gebied geen waterleiding, was dat maar zo dan was het niet zo'n probleem. 

Ook zijn we bij 2 scholen geweest die een waterput hebben en die is echt wel diep maar niet diep genoeg en ook de pomp is niet sterk genoeg om het water naar de watertank te pompen en dan staat de watertank eigenlijk te ver weg bij de pomp en put vandaan. Je moet toch wel wat kennis hebben van waterputten, elektrische pompen en hoogte van de betonnen watertanken om druk uit te oefenen om het water naar de verschillende kranen te transporteren. Dan heeft 1 van de scholen ook nog eens een plastic watertank en met die hitte is die niet geschikt voor drinkwater. 

De 3 scholen hebben een leerlingen aantal tussen de 350 en 400 kinderen. Dit zijn projecten voor de volgende keer. Ze liggen in een heel ander gebied dan we gewend zijn. Veel scholen hier langs de zuidkust worden wel geholpen omdat de tzunami hier 9 jaar geleden was maar de scholen verder het  binnenland in krijgen nooit geen hulp en de regering bouwt wel scholen maar bekommert zich niet om de watervoorziening en dat zou toch de eerste prioriteit moeten zijn ze staan ook werkelijk in prachtige gebieden en 1 school heeft een adembenemend uitzicht. 

We hebben vele gesprekken gevoerd en veel mensen ontmoet en ook was er op 1 van de scholen een tandarts die een speciale ingerichte ruimte had en waar ook de kinderen van andere scholen uit de buurt naar toegingen. Wij hebben dat hier op scholen nog nooit meegemaakt. De tandarts was een vrouw. Ze vertelde dat ze ook een rijdende wagen hadden om verschillende scholen te bezoeken. dat is toch ook heel belangrijk want er zijn hier verschrikkelijk veel volwassen mensen en kinderen die een slecht gebit hebben. 

Onderweg hebben we samen gegeten en later zijn we langs de projecten gegaan. Ons laatste project gaat verschrikkelijk snel. Het dak is al geplaatst en van binnen zijn de muren bepleisterd en 1 van de kamers is de vloer al gestort en geverfd. De buiten muren zijn voor een groot deel al bepleisterd en het toilet buiten is al bijna klaar. 

De rest van de huizen wachten nog steeds op ramen en deuren en in bounavista is de badkamer ook klaar. dus daar. moeten ook alleen de ramen en deuren geplaatst.  We hopen 30 januari de oudjes te verhuizen naar het nieuwe gedeelte