Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Gistermorgen moesten we bankzaken regelen en naar de kleermaker om de schoolkleding te betalen voor 1 van de gezinnen waar we voor gaan bouwen. ‘s middags met Mr. Lal naar een gezin die in een oud kleihuis wonen en die 3 kinderen hebben waaronder een baby van 2 weken. 

Ze krijgen geen nieuw huis maar de muren zullen gestukadoord worden van binnen en van buiten en ze krijgen nieuwe raam kozijnen en deuren en nieuwe muren om het toilet. Het 2de project is een huis met 2 slaapkamers een woonkamer en een keuken en een toilet. Ook daar woont een gezin met 3 kinderen, 2 jaar geleden woonden ze onder een afdak en het is nu niet veel beter. Ze hebben 2 kamers van wat steenblokken gemaakt en een tijdelijk dak en dat is dan ook alles. Geen ramen geen deuren alleen maar openingen daarvoor. Dan zijn we naar ons derde project gegaan met mr. Lal naar het gezin die wat verder weg woont en in de heuvels wonen met dat moeilijk begaanbare pad. Die wonen daar met 4 kinderen. 

Toen we daar waren werd Marten plotseling ziek, hij begon te overgeven niet normaal. In de auto ging het goed en thuis naar bed maar als hij wat wilde drinken begon het overgeven weer en kon hij ook niet op tijd bij de wc komen en lag alles op de vloer in de kamer en de badkamer vloer zat er onder. We hebben alles schoongemaakt en hij is weer in bed gegaan. Hij is in bed gebleven tot vanmorgen, toen voelde hij zich weer goed. We gingen om 9 uur met Mr. Lal langs de scholenprojecten die drinkwater hadden gekregen van onze stichting. Het is allemaal mooi geworden nieuwe leidingen tuinkranen met leuke betegelde waterbakken en verder kranen en wasbakken in verschillende lokalen in school en waterputten met  hoge stellages waarop de watertank is aangebracht. De scholen zijn er heel blij mee. Het mooiste vinden wijzelf het project waar de ouders zelf de put hebben gegraven en die put is maar liefst 13 meter diep en bevat onderin allemaal betonnen cilinders wij vonden het heel bijzonder hoe die put van binnen is opgebouwd. De onderste cilinder zijn het kleinst wat omvang betreft daarboven op zijn weer grotere cilinders geplaatst en het bovenste gedeelte is weer wijder en is van kleigrond. Het is een heel apart gezicht als je in de put kijkt. 

De leraren, kinderen en ouders zijn er ook superblij mee. Toen hebben we weer scholen bezocht voor  projecten voor de volgende keer, die geen drinkwater of te weinig  drinkwater hebben. Ook die scholen zijn hoog op heuvels gebouw en liggen in het gebied van Akuressa net zoals onze andere 3 schoolprojecten. In het hele gebied van akuressa is geen waterleiding dus zijn ze op putten aangewezen. Akuressa kun je vergelijken zoals bij ons een provincie, het bevat een groot gebied. Ook waren daar grote scholen bij 400 kinderen en kleinere van bijna 200 en 1 van 98 kinderen. Je moet toch altijd vooruit plannen. Het was een heel vermoeiende dag met veel heuvel op en heuvel  af. 

Om half 7 waren we weer thuis.