Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Vandaag 40 graden, heel ongewoon voor deze tijd van het jaar, wijzelf hebben nog niet meegemaakt dat het in januari zo heet was. Vanmorgen naar Welligama om de nieuwe bril op te halen voor de oude man. Ook hadden we tientallen horloges meegenomen om die te laten repareren of nieuwe batterijen en sommige hadden nieuwe horloge bandjes nodig. 

Voor 20 horloges alles tezamen voor € 17.50 en in 5 horloges zijn nieuwe uurwerken gezet en kosten samen € 10,- We hebben al vele mensen blij gemaakt met de horloges. Alleen volwassenen die hebben het meer nodig dan kinderen. Verder nog 2 schooltassen gekocht en 2 meisjes blij gemaakt. Vanmiddag zijn we eerst naar de arme familie gegaan waarvan we gisteren de 2 kinderen mee hadden genomen voor kleding en schoenen. 

Nu gingen we met Mr. Lal, de aannemer, om de situatie daar te bekijken nadat wij hem hadden verteld over de situatie daar. Hij schrok van de situatie daar. Mr. Lal stelde allerlei vragen. En hij zei  tegen ons de situatie is nog erger dan jullie verteld hebben. Het zijn niet alleen de 3 kinderen van hun dochter die er wonen maar ook nog een 12 jarige zoon van hun zoon. De zoon ging met een andere vrouw en de jongen zijn moeder ging er met een andere man van door. En zo zorgen opa en oma voor 4 kinderen. 3 dus school gaand en een kleindochter van 18 met een hersen beschadiging. Oma is ziek en krijgt medicijnen die ze 1 x in de maand van het ziekenhuis moeten halen. Ze zei gisteren ook geen woord en zat heel stil voor zich uit te staren, oma is ook heel mager en opa die de enige is die soms wat geld inbrengt heeft problemen met zijn handen en een been die een open wond heeft en daardoor moeilijk kan lopen en dus niet kan werken en dus geen inkomen. Maar ook al zou opa kunnen werken, hoe  zal hij dan 6 monden kunnen voeden want hij is arbeider en die verdienen maar een paar honderd roepies per dag en daar kun je niet van leven. Als de meisjes in bed liggen en het regent moeten ze weer uit bed om emmers op het bed te zetten om het water op te vangen wordt het weer droog dan gaan ze weer slapen. Een oud houten bed met als bodem touwen en beddengoed van oude vodden. Het is wel een toestand waar we ons zorgen over maken. Het meest nodige zou een goed huis zijn. 

Maar we hebben al 3 projecten waar we bijna al ons geld instoppen. Maar aan de andere kant zijn zij op ons pad gebracht omdat onze Here  ons in het hart heeft gegeven dat wij moeten proberen deze mensen te helpen want die hebben onze hulp het allermeeste nodig, nog meer dan de mensen op de heuvel top met de 4 kinderen die hun huis nog erger is maar de vader en moeder zijn veel jonger en werken allebei en daar wordt geen honger geleden. Wij denken dat oma van het andere gezin ziek is geworden door veel te weinig en slecht eten. We bidden of we toch een oplossing mogen vinden om dit gezin te helpen. Ook zijn we naar het gezin op de heuveltop  geweest. Vader zou zelf granietblokken voor de fundering bij elkaar zoeken, Hij had het al een paar dagen beloofd maar steeds niet gedaan. Toen we aankwamen zagen we dat er al vele rotsblokken verzameld waren, Hij hakte die uit de heuvel waarop ze wonen. Het is heel erg zwaar werk en vader is niet groot en super  dun en daar komt nog bij de hoge temperaturen, het was daar 35 graden. 

Op de terugweg zijn we naar de bakkerij gegaan die we 2 jaar geleden hebben gerenoveerd. Ze waren heel blij ons te zien en begonnen gelijk over het lege bed waar de gehandicapte Lahiru in gelegen had. Vorig jaar februari is hij gestorven op 7 jarige leeftijd. Hij was zwaar gehandicapt en kon alleen maar vloeibaar voedsel slikken. De laatste 2 jaar van zijn leven bracht hij door in bed maar er werd uitstekend voor hem gezorgd. Door de renovatie 2 jaar geleden kwamen wij er iedere dag en dan zat ik bij hem op bed en knuffelde en praatte tegen hem en dan maakte hij geluiden. Praten kon hij ook niet. Ze lieten foto’s van de begrafenis zien. En moeder en oma en ik zijn samen naar zijn graf gelopen schuin achter het huis. Met z’n drieën hebben we staan huilen met de armen om elkaar heen geslagen.  Zijn foto was in het graf gegraveerd. Daarna zijn we naar huis gegaan en was het al weer half 6. 

Het hete weer maakt je moe, vanavond regende het maar het wordt  er niet koeler door.