Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Vanmorgen moesten we naar het project op de heuvel, naar de familie die in de plastic hut woont. Het is een paar km. Van de bewoonde wereld. Het is gewoon moeilijk om daar te komen. Het is een uitermate slecht pad waar je niet kan komen met de gewone auto of tuk tuk.  

Je moet zeker een km lopen om bij het huis te komen en dan wel heuvel opwaarts met veel modder en glibberige stenen. En het laatste stuk steiler omhoog via glibberige stenen de jungle in. Marten vind het niet zwaar maar ikzelf wel. Als ik boven ben ben ik buiten adem en het is heet niet te vergeten en dat is juist vreselijk vermoeiend. We moesten betonnen boxjes met een deksel erop in de grond zetten. In de midden en op al de 4 hoeken. Het is zwaar werk de fundering uit te graven, heel veel stenen en de ene kant van de fundering wordt heel hoog omdat die kant lager ligt. Ook is het project van het bepleisteren van het kleihuis is gisteren begonnen en krijgt nieuwe kozijnen , ramen en deuren, het is al een heel ander gezicht en veel sterker. Normaal gaat een kleihuis 10 jaar mee maar nu zeker 30 jaar of meer. De kosten van dat project zijn € 1.300. Zij hebben 3 kinderen waarvan een baby van 3 weken. Het is ook veel koeler in dat huis nu de muren bepleisterd zijn. Ook in Ahangama schiet het huis al aardig op.  

Er wordt daar hard gewerkt harder dan op de heuvel. Ook de vrouwen sjouwen met zand. En de vrouw des huizes kookt voor de werkers en in het kleihuis wordt ook gekookt. Maar in het huis op de heuvel luie vrouwen, wel 3 familieleden willen niet koken. Vanavond een hartig woordje met hen gesproken. Mr. Lal vertaalde het. Ik zei als we geweten hadden dat jullie niet voor de werkers willen koken, hadden we geen huis voor jullie gebouwd. Ik zei bij de andere projecten is op het moment ook een keuken van niks en zij koken ook voor de werkers en dat verwacht ik ook van jullie. Jou moeder woont vlakbij en daar kun je eten koken. Jullie krijgen geld van mr. Lal om inkopen te doen en jullie hoeven alleen maar voor het middag eten te zorgen en thee te brengen. Het kost jullie alleen maar wat moeite, meer niet. Oke, vanaf morgen gaan we koken voor de mannen was hun antwoord. Nu we zullen zien.  

Wij hebben hen op een fatsoenlijke manier verteld dat we er niet blij mee waren. De mannen moesten het vandaag met een voedselpakket doen in een krant verpakt van het lokale restaurant in Dikkumbura en dat vinden we niet kunnen. Goed eten voor zwaar werk dat is het minste wat ze kunnen doen.