Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Naar de plaats Talpee geweest deze morgen, ongeveer 20 km hier vandaan, om met een moeder te praten die haar kinderen graag naar school wilde hebben, maar er geen geld en kleding voor heeft. De kinderen zijn 9 en 5. Vader is weggegaan en leeft met een andere vrouw en zij woont bij haar moeder. Oma is de enige die wat geld verdient en daar moeten de moeder en de 2 kinderen ook van leven. Deze school vraagt een paar duizend roepies per kind als ze aan de school beginnen. Dat is voor 2 kinderen bijna € 30.- en dan hebben ze nog van allerlei schoolboeken nodig en schoolkleding. We waren van plan dat op ons te nemen.  

We gingen naar de school om met de hoofdmeester te praten en die wilde wel de jongste op school nemen maar die van 9 jaar niet omdat die toen hij klein was wel op school was geweest maar de laatste 3 jaar steeds absent was. Ze hadden een boek waar zijn naam instond en verder allemaal rode cijfers die aangaven dat hij steeds absent was. Hij wilde niet dat een jongen van 9 bij kinderen van 6 jaar in de klas kwam want dat gaf alleen maar moeilijkheden. Er is een andere school in het dorp die wel met oudere kinderen start. Wij hebben dat de moeder voorgelegd dat de kinderen naar 2 verschillende scholen moeten gaan, Mr. Lal kon praten als brug man maar als de kinderen niet samen naar 1 school konden gaan dan hield zij ze thuis. Dat was dus tijd verknoeid vanmorgen. Ik zei tegen Mr. Lal die vrouw heeft zelf toen ze klein was ook niet naar school gegaan en zij vind dat niet belangrijk is mijn idee. Later praten we met haar zus en die zei dat zij inderdaad niet naar school had gegaan. Het geeft mij een rot gevoel dat kinderen niet naar school gaan. Hier in Sri Lanka kun je van alles verwachten.  

Vanmiddag ook weer bij een gezin wezen kijken die in een huis van niks wonen. Vader moeder en 2 kleine kinderen. De oma woont er tegen over. De ene helft van het huis is van steen maar de andere helft van plastic. Als we daar in de toekomst iets voor zouden doen, zouden we  beide huizen afbreken en 1 huisje weer bouwen. Verder zijn we langs de projecten gegaan. Het ene huis vordert meer dan de andere. Op de heuvel is het niet makkelijk, vandaag zijn ze de hele dag aan het sjouwen geweest met stenen en zand de heuvel op.  

Morgen zal er weer gemetseld worden.