Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Vannacht had Marten diarree en de stroom was uitgevallen het was pikdonker en daardoor ging het fout. Chadrasoma uit bed getrommeld en we kregen een zaklamp met veel licht en konden dus 3 uur in de nacht de badkamer schoon maken en Marten zichzelf douchen. Gelukkig nemen we altijd medicijnen mee en die hielpen heel goed.

De rest van de nacht ging het goed en was alles weer normaal en konden we op pad gaan met. Lal. Naar de tamil school  in de gemeente Akkuressa. We hadden daar een gesprek met de directeur van de school. Ze hebben een put op hun terrein maar dat is geen drinkwater ze gebruiken het om de toiletten schoon te maken en daar is het eigenlijk ook nog niet geschikt voor maar ze hebben geen andere optie. Op een terrein naast de school  kan een soort vijvertje van beton aangelegd worden, daar komt het water uit de rotsen en is heel zuiver. Maar die rotsen liggen op de grond van de theefabriek en die moesten we nog vragen om toestemming om daar zowel een vijvertje als een pomphuis te bouwen en zo leidingen naar school te maken om het water daarnaar toe te transporteren. Dus daar zijn we met de directeur naartoe gegaan en hebben daar ook een gesprek gehad met de manager van de thee fabriek en hij is met ons meegegaan om de situatie te bekijken en hij had geen bezwaren dat ze daar gaan werken. Binnenkort wordt dus daar met het werk begonnen.

Vervolgens zijn we naar de boedistenschool gegaan waar 400 kinderen naar school gaan en die dus in 2017 drinkwater hebben gekregen, waar ze zeer blij mee zijn. Maar ze hadden nog een probleem met de toiletten. De jongens en de meisjes gaan naar dezelfde toiletten en er zijn geen urinoirs voor de jongens. Het zou een hele verbetering voor hen zijn als er een toiletgebouwtje voor de jongens bij kwam. Mr Lal zal er een begroting voor maken en we zullen zien of we hen kunnen helpen. De materialen in Sri Lanka zijn weer duurder dan 2 jaar geleden.

Toen zijn we huiswaarts gegaan om bij opa en oma Premadase ( die 3 kleinkinderen opvoeden) te gaan kijken hoe hun huis geworden is. Maar eerst gingen we langs het winkeltje van ons gezin om een voedselpakket samen te stellen voor dagelijks gebruik en dat mee te nemen. Oma was alleen thuis met de kinderen. Ze waren erg blij ons te zien en we hebben het huis bekeken en buiten is een keuken los van het huis dat wilden ze zelf graag. Het is mooi geworden. De oudste van de drie kleinkinderen is een meisje en doet het op school niet zo best, ze heeft bijlessen nodig en die kunnen ze niet betalen. Onze stichting zal het komende jaar de extra lessen betalen dan krijgt ze bijles in rekenen, taal en Engels de lessen worden op zaterdag gegeven.

Vervolgens hebben we de kinderen meegenomen naar ons huis om kleding, schoenen en schooltassen uit te zoeken. De kinderen en Mr Lal gingen huiswaarts en wijzelf moesten nog wat dingen afhandelen in Welligama. Dat is zo'n 13 km met de tuk tuk. Om 7 uur zouden we eten maar Marten voelde zich  opeens niet goed hij ging naar onze kamer en is naar bed gegaan.

 

Het is nu 21.00 en hij is nog steeds in bed. Ikzelf kruip er ook in. En hopen en bidden dat het morgen beter zal zijn met Marten