Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Gisteren hebben we een rustdag gehad en zijn even naar de bakkerij geweest die we 4 jaar geleden hebben gerenoveerd en in die tijd hadden ze een gehandicapte zoon Lahiru. Hij is in 2015 overleden en was nog maar 7 jaar oud, we hebben nog even bij zijn grafje gestaan en even een foto ervan gemaakt.

Met de bakkerij gaat het heel goed en daar zijn we heel blij om en de andere 2 kinderen zijn gelukkig gezond. De zoon gaat net naar school en de dochter is 2 jaar. Ze is erg bang voor mij ook ons buurmeisje van 1 1/2 en zo zijn er meer kleine kinderen bang voor mij en moeten erg huilen jammer genoeg maar de grotere kinderen hebben er geen problemen mee.

Marten was gisteren voor het eerst niet ziek, hij heeft altijd de eerste dagen als we hier zijn, problemen. Vanmorgen begon het al  om 8 uur druk te worden met mensen die een bril kwamen passen en Chandrasoma en ik assisteerden hun dan en iedereen ging de deur uit met een bril. Er zijn de afgelopen dagen zeker al 100 brillen de deur uitgegaan en allemaal blijde gezichten natuurlijk en dat is heel fijn. half 11 hadden we een afspraak met de directeur van de school hier in Ahangama waar de kinderen van opa en oma Premadase heengaan.

Twee van de drie kinderen krijgen bijles en wij betalen voor 1 kind de bij lessen en mag de 2de gratis ook die lessen volgen. Ze krijgen bijles voor 8 vakken. Mr.Lal heeft het voor elkaar gekregen dat we maar voor 1 hoeven te betalen voor de komende 11 maanden en dan moeten ze in december examen doen dat is hier de gewoonte op de lagere school. Maar de school heeft ook een drinkwater probleem. Er gaan 1.252 kinderen naar die school. Vandaag hadden ze sportdag. met slechts 1 tank met water van 1000 liter is er veel te weinig water. De school heeft 3 tanken maar in 1 ervan is maar water. Er is waterleiding maar overdag loopt die niet, alleen maar  s nachts en dat is hier bij ons precies hetzelfde. Overdag is er te weinig druk. De mensen die geen  waterput hebben, bezitten allemaal een watertank en als hij in de nacht volloopt kun je overdag de kraan gewoon gebruiken want dan komt het uit de tank en daaruit douche je ook en doet de was.

Twee dagen geleden waren wij ook zonder water en Chandrasoma bracht ons toen water in een emmer en daarin konden we onszelf wassen en de wc mee doorspoelen. Maar als er dagelijks geen water uit de kraan komt met zoveel kinderen op school dan heb je een groot probleem.

Wij weten nu al dat we geen geld genoeg hebben om het project te betalen maar dat  vind Mr. Lal geen probleem. Want die school moet toch geholpen worden. Met de opbrengst van de winkel hopen we het restant in 2 maanden bij elkaar te hebben en we houden nog wat geld achter de hand voor nood gevallen die op ons pad komen.

Ook zijn we vandaag  naar de fam. Dayanande geweest waar we in 2006 een huis voor hebben gebouwd, toen hadden ze net hun 6de kind gekregen en woonden toen in erbarmelijke omstandigheden, maar sinds ze in het nieuwe huis woonden ging het heel goed met het gezin. Nu zijn inmiddels 4 van de 6 kinderen getrouwd.  4 maanden geleden had Dayanande 2 operaties op 1 dag, een tumor in zijn borstkas is verwijderd en een operatie aan een bloedvat in zijn lies. Maar hij was nu weer aan het werk gelukkig en het ging prima. De tumor was niet kwaadaardig. vanavond kwamen Ajith en zijn gezin op bezoek, voor hen bouwden we in 2012 een huis.

 

Er zijn zoveel lieve mensen die ons komen opzoeken en ze brengen allemaal fruit mee. We hebben inmiddels heel wat kilo's bananen, diverse papaya's, water meloenen. We kunnen er samen met Pryanka, Chandrasoma en Sandika niet tegen eten.