Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Het is al weer een paar maanden geleden dat we iets voor de website hebben geschreven. We hebben ondertussen niet stil gezeten.

Het kaarten maken gaat gewoon door en ieder kan ze bij ons aan huis kopen. Handgemaakte kaarten voor 40 cent en gewone kaarten voor 15 cent. We hebben al weer 4 keer op de rommelmarkt in Bakkeveen gestaan, dat is iedere eerste zaterdag van de maand en 1 keer hebben we, tijdens de jaarmarkt, op onze oprit rommelmarkt gehad en dat was ook voor het 4e jaar dat we dat deden. We hebben daarmee al weer € 750 bij elkaar gesprokkeld. Het varieert nogal per keer de ene keer kun je de € 200 halen en de andere keer maar €50. Maar het is toch allemaal meegenomen. Als het aanbod in Bakkeveen groot is, verkoop je niet veel en dan staan ze ook tot in het dorp. Ook daar verkopen wij de kaarten, maar ook kleding en huishoudelijke artikelen. Ook zijn er al weer verschillende giften binnen zodat de stand op het ogenblik € 1700 is.

Dat is alweer een mooi begin. Want zoals u in het reisverslag van januari 2006 hebt kunnen lezen hebben we 1 compleet huis laten bouwen en een stukje grond gekocht waarop een 1 kamerwoning is gebouwd en dat moet dus eigenlijk nog een compleet huis worden met een keuken en 2 slaapkamers. En daarom is het fijn dat we nog even de tijd hebben om dat geld bij elkaar te krijgen. U begrijpt als je in 1 kamer moet wonen, moeder Priyanga, vader Anura en de 4 jarige Yomal, je moet ook je bedden er in kwijt, 1 tweepersoons en 1 persoons. We kregen afgelopen maandag een brief van dat gezinnetje met daarin foto's van het huis. Ze hadden aan de 1 kamer woning van ijzeren golfplaten er een hokje aangebouwd wat ze gebruiken voor keuken en zo hebben ze ook een beetje meer ruimte. En de wc hebben ze zelf gebouwd, maar los van het huis een klein betonnen huisje met daarin de kom en tegels die wij voor hen gekocht hadden. Ze zitten niet op een wc pot zoals wij, maar boven een gat en dan gaat het via een pvc buis naar een grote kuil in de grond en die kuil word afgedicht met een rond deksel van beton die ze zelf hebben gemaakt. En dan is er de waterput die op dat stuk grond  al aanwezig was toen wij die grond kochten. Dat is natuurlijk geweldig belangrijk om het water zo dicht bij te hebben.

Vorige maand hebben we € 220 over gemaakt per bank naar Sri Lanka voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. We hadden wel elektriciteit in de huizen aan laten leggen maar wij gingen er vanuit dat de mensen van beide huizen de aansluiting wel zelf konden betalen, maar het bleek na enkele maanden dat ze nog steeds met een petroleum lampje zich moesten redden en dat was toch niet de bedoeling. En nu kunnen ze dus de aansluitkosten betalen. En hebben ze binnenkort licht in de duisternis want het is daar wel 12 uren donker, dat is het hele jaar door hetzelfde want Sri Lanka ligt dicht bij de evenaar en daar heb je even lang licht als duisternis.

Dit is voorlopig weer al het nieuws, we houden u op de hoogte van tijd tot tijd.

Nogmaals bedankt lieve mensen voor al uw steun.

Hartelijke groeten van Marten en Fokje cruiming.