Nederlanders die de zeebeving in Azië hebben meegemaakt
{mosimage}
Nederlanders die de zeebeving in Azië hebben meegemaakt, zijn geschrokken en geschokt over de gevolgen van het natuurgeweld.
"Wij mogen ons erg gelukkig prijzen, Kho Phi Phi heeft onze golf gebroken, maar we schrokken ons te pletter toen we het zagen aankomen en hebben het hogerop gezocht", aldus Maaike Romijn. Zij mailt vanuit haar vakantielocatie Tonsai Beach in Thailand. De communicatie is lastig vanuit de getroffen gebieden, zo meldt ze. "Onze eigen telefoon is kapot, de vaste lijnen ook, maar e-mail werkt gelukkig prima."
Romijn zat de hele zondag in de hogerop gelegen jungle. "We zaten daar met een redelijk zwaargewonde vrouw, die we helemaal boven en naar beneden hebben moeten sjouwen, haar man is vermist en hoogstwaarschijnlijk dood. Nog tien anderen zijn zover wij weten vermist."
Ze onderkent de economische consequenties voor het land. "Alles gaat hier via boten en die liggen nu verspreid in de resorts. Voorlopig is iedereen van de buitenwereld verstoken en al aan het hamsteren. Zolang er niets verder volgt, kunnen we dinsdag de ravage pas goed bekijken."
Maaike Romijn mailt dat het reddingswerk erg moeilijk op gang komt. Het echt zoeken naar slachtoffers begint volgens haar dinsdag pas.
Kokospalmen
Timmo Gaasbeek communiceert ook per e-mail. "De golven waren volgens ooggetuigen zo hoog als de kokospalmen. In vijf minuten was het over. Deze vijf minuten hebben in de kuststreek meer schade gedaan dan jaren van oorlog."
Gaasbeek mailt vanuit Batticalao, aan de oostkust van Sri Lanka. Hij is getrouwd met een actie-sri-lankaanse en woont al ruim vier jaar op het eiland, waar hij voor de christelijke hulporganisati ZOA-Vluchtelingenzorg werkt en onderzoek doet op het gebied van rampenbestrijding.
De afgelopen twee decennia is Sri Lanka geteisterd door oorlog tussen de regering en de separatistische Tamil Tijgers. In 2002 eindigde de strijd met een wapenstilstand tussen de twee partijen. Bij deze oorlog kwamen zeker 70.000 mensen om leven.
De ramp van zondag heeft op het eiland nu bijna 11.000 slachtoffers geëist. "Ik weet niet wat te zeggen. Het is ongelooflijk", aldus Gaasbeek in een e-mail aan familie en bekenden.
Kort na de ramp reed hij naar de plaats Kallady waar hij heeft gewoond: "Ik kon maar een paar honderd meter ver komen. Alle huizen aan de kust liggen in puin, en overal gewonden, panische mensen en lijken. Degene die met me in de auto zat om te vertalen en ik zaten allebei hardop te huilen toen we dat zagen. Mijn oude huis is er waarschijnlijk niet meer en ik ben bang dat mijn oude buren niet meer leven. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Lijkt op de foto's die ik van Zeeland 1953 heb gezien."