Actie Sri Lanka

Slideshow Image

Dit is het verlag van Marten en Fokje Cruiming vanaf het moment dat zij aankwamen op Sri Lnka. Het beschijft de situatie zoals zij deze aldaar aantroffen. Alle verslagen, foto's en filmmateriaal wordt via internet en e-mail verzonden....

Datum: 2005-02-02 14:49:42 

Hallo allemaal 

Hoe gaat het met jullie? Hier gaat alles naar wens.

Ons werk is bijna af, alle pakketten zijn nog niet weg omdat we niet meer de weg opgaan om ze uit te venten, iedere dag komen er nog mensen om een pakket te halen en dus is het niet meer nodig de weg op te gaan. als de pakketten overmorgen niet weg zijn dan moeten we ze uitventen, we hebben nog ongeveer 22 pakketten voedsel en 20 kleine pakketjes met laken en handdoek of alleen 2 handdoeken. Vandaag zijn we met chandrasoma,s moeder naar de opticien geweest voor een nieuwe bril en ook  Milina de gehandicapte vrouw waar pa vorig jaar met de rolstoel naar zee is geweest.

De bril is tijdens de tzunamie verdwenen, we betalen dat van ons eigen geld. Vadaag ontmoeten wij bij het bejaarden huis the help age of Sri Lanka. De man, waar hij vandaan komt weet ik niet, maar hij sprak een beetje hollands, hij is getrouwd met een hollandse vrouw. Hij heeft ons ge vraagd om mee te helpen met het uitdelen van goederen.Ik zou dat wel graag willen maar Marten vond het geen goed idee. En het is achteraf ook maar goed want wij zijn met Sandika en Melina naar de dokter ook geweest, dat kon nu mooi in 1 keer. Melina kan bijna niet lopen en haar ene hand groeit krom en trilt. Maar goed dat we naar de dokter zijn gegaan. We gingen alleen maar voor haar verkoudheid, dat was alleen maar een lichte bronchitus. Maar de dokter zei tegen mij, weet U wat voor ziekte Milina heeft, ik zei nee. Hij zei de ziekte van parkinson.

Toen werd mij het duidelijk. Dokter vraag haar eens of zij daar medicijnen voor gebruikt, en het bleek dat zij daar geen medicijnen voor krijgt. Ze is ooit eens bij een dokter geweest en die zei dat het zenuwen waren en ik zei, hoe lang is dat geleden? hij vroeg het Milina en ze zei 15 jaar geleden.

Ik zei tegen de dokter, waarom gaan de mensen niet naar de dokter als ze problemen hebben? Omdat ze denken we kunnen er mee leven.Maar zei hij je kunt naar Galle gaan daar zijn goede specialisten en met medicijnen kan ze weer lopen. Ik zei: ik wou dat ik vorig jaar naar U was toegekomen als ik dat geweten had. Wij gaan morgen met haar naar de specialist en zullen zien wat we kunnen doen. Een televisie hoeven we niet te kopen omdat de age help die voor hen koopt en dat vind ik hartstikke goed nu kunnen wij het geld besteden aan specialist en medicijnen.

Wij kunnen geen foto s emailen omdat wij niet weten hoe foto s te maken met de digitale video camera. Zaterdag komen we thuis. We arriveren 21.40 op Schiphol. Ons vluchtnummer is LX 736 Swiss Air van Zurich naar Amsterdam. Groetjes en knuffels en kussen van ons. 

Daaaaaaaaaag

P.S het huis van Chandrasoma vordert.

{mosimage}

Datum: 2005-01-26 04:40:31

Onderwerp: Fwd: Re: actie sri lanka

wij hebben het heel druk. elke dag staan we om 7 uur op en gaan om half 9 de deur uit en komen s avonds half 10 weer terug. We hebben tot nu toe 110 mensen groot en klein van kleren en schoenen/slippers voorzien. veel schoolschoenen want de kinderen gaan hier in uniform en daarvoor hebben ze zwarte voor de jongens en witte voor de meisjes nodig. ook hebben we 300 handoeken en 150 matrassen opgeslagen bij Prianka haar ouders. Gisteren heeft een grote vrachtwagen de matrassen gebracht. Het hele huis ligt vol, we kunnen nog net tussen de paadjes doorlopen. Maar met het kopen van kleren en schoenen stoppen we vandaag, er is geen beginnen aan. ondergoed, kleren.schoenen alle maten is verschrikkelijk veel werk. Als alles ingekocht is dan begint het sorteren voor ieder gezin en dat zijn er vele, ieder gezin moet wel de goede maten hebben. Vandaag gaan we 300 lakens kopen en dan kunnen kleren en matrassen uitgedeeld worden.

En dan gaan we morgen inkopen doen voor paketten en proberen zoveel mogelijk gezinnen een paket te geven. Foto.s kun je downloden voor ahangama tot Weligama dat is het gebied waar wij proberen de mensen te helpen. Je kunt dit doen op www.easybeach.info Zij hebben een webside van de stunami. Een hele pagina van Ahangama.

Wij wensen jullie veel succes met de webside en wij zien het graag als we thuiskomen.

Vandaag begint de op bouw van Chandrasoma,s huis. De hele keuken is er achter weg geslagen en de wc en douche zijn plat er is een groot gat geslagen in de zijmuur van de kamer, het was dus erger dan we dachten. Heel veel mensen leven op de puin hopen, je kunt je het niet voorstellen. Op sommige plaatsen zijn ze nog aan het zoeken naar lichamen, in dat gebied stinkt het ook. Op vele plaatsen zijn er alleen maar puinhopen. Vanmorgen was ik aan de overkant van het hotel bij Rajith, zijn familie heeft ook alles verloren, alleen het huis aan de overkant van zijn moeder staat nog. Het kleine meisje van 3 jaar, dochter van zijn zuster ligt daar in de tuin begraven, hij liet mij de foto,s zien, hoe ze was voor haar dood en foto,s hoe ze in haar kistje lag. Een heel ander kind, helemaal opgezet. Ik heb erg gehuild en zijn moeder ook. Nu ik dit schrijf moet ik weer huilen. Toch hebben we ondanks alle elende ook wel plezier.

{mosimage}

Datum: 2005-01-24 16:36:36
Onderwerp: Fwd: actie sri lanka

hallo allemaal 

Wij hebben een goede reis gehad. Wij hebben chandrasoma gemist op het vliegveld, ze waren er wel maar wij hebben ze niet gevonden. Toen hebben wij Ranjith gebeld en die hebben ons gehaald, zij wonen in Negombo.

We hebben daar ontbijt gehad en hij heeft een busje voor ons geregeld en de hele familie is mee gegaan om ons te brengen en om half 4 sri lanka tijd waren wij in de easy beach hotel. Vanavond hebben wij bij familie van chandrasoma gegeten en nu zijn we dood op en gaan we douchen en naar bed. Verschrikkelijk veel is kapot, ook hier in Ahangama. De mensen leven overdag op de puinhopen.

Morgen gaan we inventariseren, er zijn vele mensen die niets meer hebben, dus daar starten we mee om die van alles wat ze nodig hebben te voorzien.

Dat is ons nieuws voor nu, we houden jullie op de hoogte liefs pa en ma, een kus en een knuffel voor de kinderen.